FISU

International University Sports Federation

In de wereld van de studentensport worden er niet alleen nationale en Europese studentenkampioenschappen georganiseerd, maar zijn er natuurlijk ook Wereld studentenkampioenschappen. Deze worden gehouden onder toeziend oog de van de International University Sports Federation (FISU).

Binnen deze kampioenschappen wordt er onderscheid gemaakt tussen FISU World University Championships, FISU World University Games en FISU University World Cups.

De World University Championships zijn enkele tientallen losse kampioenschappen in verschillende disciplines die elk in een ander land, in een andere stad georganiseerd worden. Als topsportende student kom je op deze kampioenschappen uit namens Nederland.

De World University Games zijn net als de Olympische Spelen, maar dan puur voor studenten. Net als bij de Olympische Spelen is er een zomer- en een wintereditie. Met meer dan 150 deelnemende landen over 25 verschillende sporten is dit het grootste multisportevenement voor studenten ter wereld. Het grote verschil is dat de World University Games iedere 2 jaar plaatsvinden en niet iedere vier jaar. Als topsportende student kom je op deze evenementen uit namens Nederland.

De University World Cups zijn eindtoernooien waar je als team voor in aanmerking komt nadat het Europese Studentenkampioenschap hebt gewonnen. Op deze evenementen kom je uit namens je onderwijsinstelling.

SSN Topsport

Vanuit Nederland is de stichting SSN Topsport verantwoordelijk voor de werving & selectie van topsportende studenten richting de World University Games en World University Championships. Zij doen dit in overleg met de desbetreffende sportbonden.

In de huidige tijden waarin corona de sportwereld in zijn greep houdt zijn er helaas minder evenementen dan gehoopt. Het eerste grote evenement dat nu op de kalender staat is de ‘2021 Winter World University Games’ in het Zwitserse Luzern. Dit evenement wordt gehouden van 11 tot en met 21 december 2021 en meer informatie over de sporten is te vinden via https://www.winteruniversiade2021.ch/en/.

Ben jij een Talent in de sneeuw of op het ijs? Heb je voldoende niveau en interesse om deel te nemen meld je dan via onze Chef de Mission: Jules Vereecken -> jules.c.p.vereecken@gmail.com

World University Speed Skating Championship 2020 Amsterdam

In het jaar 2020, was de Jaap Edenbaan in Amsterdam dé locatie waar het World Universtiy Speed Skating Championship 2020 werd verreden. Niet alleen was dit wegens corona één van de laatste grote evenementen in Nederland in die periode, het was tevens het enige World University Championship in de wereld dat nog plaats heeft gevonden in 2020. Benieuwd hoe dit evenement eruit zag? Check dan de onderstaande video.

0:00
0:00

AFAS Software &

Studentensport Nederland,

een sportieve combinatie.